Kattojen ilmakuvaus

Kattojen ilmakuvaus on nopeaa, edullista ja hämmästyttävän tarkkaa

Kattojen ilmakuvaus on nopeaa, edullista ja hämmästyttävän tarkkaa

Vesikattojen korjaussuunnitelmien teko on perinteisesti ollut vaativaa, koska kohteen tarkka mittaaminen on ollut vaarallista ja lähes mahdotonta.

Tietoa on tehnyt jo vuosia ilmakuvausta multikoptereilla. Nykyisin erityisesti kattojen kuvaukset ovat yleistyneet.

”Multikopterilla pystyy dokumentoimaan vesikaton koon ja muodot erittäin tarkasti. Mitat toimivat korjaussuunnittelun apuna ja säästävät taloyhtiön varoja arvailusta aiheutuneilta hukkakustannuksilta. Lisäksi kuvaaminen on nopeaa ja edullista, parhaimmassa tapauksessa kuvat saa samana päivänä”, kertoo Tietoan Arttu Hyttinen.

Samoilla linjoilla on IdeaStructuran Jyrki Jalli:

”Kopterikuvaus säästää aikaa ja on täysin turvallinen vaihtoehto. Kuvat ovat kattavia ja niistä saa hämmästyttävän tarkat dokumentit”.

Ilmakuvaus helpottaa monia asioita

Ilmakuvausta voidaan hyödyntää tutkittaessa vesikaton kuntoa, tehtäessä vuotoselvityksiä tai suunniteltaessa kattoon liittyviä korjaushankkeita. Ilmakuvaus antaa oivat lähtötiedot suunnittelulle. Kuvia voidaan liittää tutkimusraportteihin, jolloin suunnittelijat ja käyttäjät saavat havainnollisen kuvan katosta ja sen ominaisuuksista.

Aiemmin kattojen mittoja on yritetty ottaa keikkumalla katolla muutaman miehen voimin tai arvailemalla todellisia mittoja vanhoista piirroksista. Moni on myös jättänyt koko hankalan, työlään, kalliin ja hitaan mittaamisen kokonaan tekemättä.

Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa tehdään nykyisin paljon remontteja, joissa vanhat vintit ja ullakot muutetaan asuinhuoneistoiksi. Muun muassa tällaisissa kohteissa on ensiarvoisen tärkeää tietää kattomuodot ja katon kunto.

”Näissä kohteissa myös viranomaiset ovat kiinnostuneet siitä, ettei rakentaminen ole turhan radikaalia. Ilmakuvat ovat hyvä apu tähän” , Jalli sanoo.

Ylivertaisesti paras tapa kattojen kuvaamiseen

Tietoa toimittaa ilmakuvauksen tilaajalle selkeät dokumentit, jotka perustuvat katon nykytilanteeseen. Tietoalla on useiden vuosien ilmakuvauskokemus ja käytössään uusimmat tekniikat; kuvat ja dokumentit ovat laadukkaita ja todella tarkkoja. Käytännössä Multikopteri ottaa useita kuvia, joita fotogrammetrisesti yhdistelemällä saadaan realistinen, havainnollinen ja tarkka 3D-malli ja muut dokumentit katosta jopa senttien tarkkuudella.

”Kopterikuvaus on täysin ylivertainen tapa mitata katot”, Hyttinen kiteyttää.

Samaa mieltä on Jalli: ”Katon kuvaus kopterilla on helppoa, hyödyllistä ja kustannustehokasta. Se on kaikin puolin suositeltavaa.”

Tietoan kopterikuvausten hinnat ovat alkaen 300 euroa.

Haastateltu: Jyrki Jalli, toimitusjohtaja, IdeaStructura

×

Comments are closed.